Νέο σύστημα οικοδόμησης με οπτόπλινθους κατακόρυφης διάτρησης
- Τα climablock συνιστούν ένα νέο σύστημα οικοδόμησης για την Ελλάδα που όμως χρησιμοποιείται στην Ευρώπη ήδη από τη δεκαετία του ’70. Ξεκίνησε στην Αυστρία και Γερμανία λόγω κλίματος και στη συνέχεια και σε πολλές άλλες χώρες. Πρόκειται για οπτόπλινθους κατακόρυφης διάτρησης μεγάλου πάχους και μεγάλης μάζας που «κλειδώνουν» μεταξύ τους συμβάλλοντας σημαντικά στην εξοικονόμηση ενέργειας για την θέρμανση και ψύξη του κτιρίου.
- Ενσωματώνοντας στην Ελληνική νομοθεσία τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές δεν έχουμε πλέον άλλη επιλογή από το να τις εφαρμόσουμε. Αυτό στην τοιχοποιία σημαίνει πως πρέπει να έχουμε προϊόντα αντίστοιχα με τα Ευρωπαϊκά. Το νέο σύστημα οικοδόμησης με climablock καλύπτει όλες τις απαιτήσεις του νέου Κανονισμού 305/2011 (CE) για τα νέα κτίρια και είναι σε πλήρη εναρμόνιση με τον Κ.ΕΝ.Α.Κ σύμφωνα με τον οποίο οι απαιτήσεις για την τοιχοποιία αυξάνονται σημαντικά.
- Η μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας που επιτυγχάνεται οφείλεται στη μεγάλη θερμική τους αδράνεια σε συνδυασμό με την μεγάλη θερμική τους αντίσταση.
- Θερμική αντίσταση + Θερμοσυσσωρευτική ικανότητα = Ιδανικός συνδυασμός για μικρή κατανάλωση το χειμώνα και χωρίς την ανάγκη ψύξης το καλοκαίρι. Γιατί έτσι το κτίριο εξασθενεί τις αιχμές ζήτησης και επιτυγχάνεται σημαντική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.
- Φυσικά υλικά που δεν γηράσκουν και επομένως τοιχοποιία που δεν γηράσκει. Είναι γνωστό πως κάθε οργανικό υλικό γηράσκει.
- Ρυθμίζουν το εσωτερικό κλίμα καθώς διατηρούν την υγρασία σε λογικά επίπεδα (χάρη στα τριχοειδή αγγεία των οπτόπλινθων) και έτσι εξασφαλίζουν μεγαλύτερη εσωτερική άνεση.
- Αντέχουν στην πυρκαγιά καθώς έχουν ήδη ψηθεί στους 900°C περίπου.
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ 305/2011 (CE)
(Δομικά προϊόντα – Βασικές απαιτήσεις)
- Μηχανική Αντοχή και Ευστάθεια
- Πυρασφάλεια
- Υγιεινή, Υγεία, Περιβάλλον
- Ασφάλεια χρήσης
- Προστασία κατά του θορύβου
- Εξοικονόμηση Ενέργειας & Συγκράτηση Θερμότητας (θερμική αδράνεια)
- Βιώσιμη χρήση των φυσικών πόρων
Τα παραπάνω ΟΛΑ ΜΑΖΙ απαιτούνται στα νέα κτίρια και το νέο σύστημα οικοδόμησης με climablock τα προσφέρει.
Πλονεκτήματα climablock:
- Καλύπτουν τις απαιτήσεις θερμομόνωσης του Κ.ΕΝ.Α.Κ.
- Εξασφαλίζουν διαχρονική αντισεισμική θωράκιση σύμφωνα με τον Ευροκώδικα 8
- Μπορούν να τοποθετηθούν και χωρίς φέροντα οργανισμό εξοικονομώντας χρήματα από την κατασκευή
- Έχουν μεγάλη θερμική αντίσταση και θερμοσυσσωρευτική ικανότητα μειώνοντας έτσι τις δαπάνες θέρμανσης και ψύξης αλλά μειώνοντας και τις ανάγκες για εξωτερική θερμομόνωση του κτιρίου
- Συμβάλλουν στην διατήρηση καλών συνθηκών θερμοκρασίας-υγρασίας με την φυσική διαπνοή του υλικού
- Αντέχουν στον χρόνο και δεν γηράσκουν
- Δεν περιέχουν χημικές ουσίες και άλλα πρόσθετα επιβαρυντικά για τον άνθρωπο
- Παράγονται αποκλειστικά στην Ελλάδα χωρίς εισαγόμενες πρώτες ύλες
Λιθοσώματα καθέτων οπών που συνεισφέρουν στη θερμομόνωση κτιρίων και δεν προσμετρώνται στο συντελεστή δόμησης.
Αγαπητοί συνεργάτες,
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι σύμφωνα με την διευκρινιστική εγκύκλιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που δημοσιεύθηκε στις 12-5-2022 σχετικά με την εφαρμογή του εδαφίου ιθ της παραγράφου 6 του άρθρου 11 του Ν. 4067/2012 (ΝΟΚ) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το άρθρο 104 του Ν. 4759/2020 και το άρθρο 122 του Ν. 4819/2021, τα τούβλα που έχουν συντελεστή ισοδύναμης θερμικής αγωγιμότητας λσχεδιασμού ≤ 30 W/mK εμπίπτουν στην εξαίρεση και δεν προσμετρώνται στο συντελεστή δόμησης.
Κατόπιν αυτών, τα παρακάτω παραγόμενα από εμάς τούβλα
λ10,eq,dry λσχεδ.
Climablock 30 0,1759W/mK 0,218W/mk
Climablock 25 0,1641W/mK 0,2035W/mk
Εναρμονίζονται με τις απαιτήσεις για τη μη προσμέτρηση στο συντελεστή δόμησης.
Η εγκύκλιος αναφέρει τα εξής :
ΘΕΜΑ: Διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή του εδαφίου ιθ της παρ.6 του άρθρου 11 του ν. 4067/2012 (ΝΟΚ) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το άρθρο 104 του ν. 4759/2020 και το άρθρο 122 του ν. 4819/2021
Η παρούσα διευκρινιστική Εγκύκλιος εκδίδεται με σκοπό την πληρέστερη ενημέρωση σχετικά με την εφαρμογή του εδαφίου ιθ της παρ 6 του άρθρου 11 του ν. 4067/2012 (Α’ 79), μετά από την τροποποίηση του με το άρθρο 104 του ν. 4759/2020 (Α’ 245) και με το άρθρο 122 του ν.4819/2021 (Α’ 129), το οποίο ορίζει ότι «6. Στο συντελεστή δόμησης δεν προσμετρώνται: …ιθ. Η επιφάνεια της θερμομόνωσης ή και του θερμομονωτικού στοιχείου πλήρωσης, όπως θερμομονωτικά λιθοσώματα και λοιπά θερμομονωτικά στοιχεία (όπως, ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, κουφώματα σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων [ΚΕΝΑΚ] ή και θερμομονωτικά πανέλα σύμφωνα με τις προδιαγραφές του ΚΕΝΑΚ), στο σύνολό της, οι επενδύσεις του κτιρίου, όπως διακοσμητική λιθοδομή, μεταλλικές και ξύλινες επενδύσεις, μαρμαρόπλακες και λοιπές επενδύσεις, πάχους έως είκοσι (20) εκατοστά πέραν της θερμομόνωσης και τα επιχρίσματα. Τα παραπάνω δύνανται να βρίσκονται εντός των πλαγίων αποστάσεων Δ ή δ και εκτός της οικοδομικής γραμμής. Όταν η οικοδομική γραμμή ταυτίζεται με την ρυμοτομική, τα παραπάνω κατασκευάζονται σε ύψος τριών (3) τουλάχιστον μέτρων από την οριστική στάθμη του πεζοδρομίου ή την οριστική στάθμη του παραχωρημένου χώρου.».
Ειδικότερα, διευκρινίζεται ότι από τα στοιχεία που συνεισφέρουν στη θερμομόνωση των κτιρίων, στον σ.δ. δεν προσμετρώνται:
α) η επιφάνεια που καταλαμβάνει η θερμομόνωση,
β) η επιφάνεια που καταλαμβάνουν τα θερμομονωτικά στοιχεία πλήρωσης και
γ) η επιφάνεια που καταλαμβάνουν τα λοιπά θερμομονωτικά στοιχεία.
Ως προς την επιφάνεια της θερμομόνωσης, επισημαίνεται ότι αφαιρείται στο σύνολό της, είτε τοποθετείται εξωτερικά του κτιρίου, ως θερμοπρόσοψη, είτε τοποθετείται ανάμεσα από τα στοιχεία πλήρωσης και εντός του περιγράμματος του κτιρίου.
Τα θερμομονωτικά στοιχεία πλήρωσης (θερμομονωτικά λιθοσώματα) είναι δομικά στοιχεία τα οποία χρησιμοποιούνται για την πλήρωση του φέροντος οργανισμού του κτιρίου, εμφανίζουν όμως παράλληλα θερμομονωτικές ιδιότητες. Οι τοιχοποιίες από λιθοσώματα είναι μονοκέλυφες και δεν απαιτείται η κάλυψή τους με θερμομονωτική στρώση, καθώς τα ίδια τα λιθοσώματα προσφέρουν την απαραίτητη θερμομονωτική προστασία. Σε αυτά τα στοιχεία, περιλαμβάνονται τα προϊόντα τοιχοποιίας του Πίνακα 1.7 της Τ.Ο.Τ.Ε.Ε. 20701-2/2017: «ΘΕΡΜΟΦΥΣΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΔΟΜΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ», που έχουν συντελεστή ισοδύναμης θερμικής αγωγιμότητας λ’≤0,30W/(mK) (λ’ σχεδιασμού).
Τα λοιπά θερμομονωτικά στοιχεία, είναι στοιχεία πλήρωσης του φέροντος οργανισμού του κτιρίου τα οποία δεν ανήκουν στα λιθοσώματα. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται τα θερμομονωτικά πανέλα εν γένει, ανεξαρτήτως υλικού επικάλυψης, εφόσον πληρούν τις προδιαγραφές του ΚΕΝΑΚ.
Τέλος, επισημαίνεται ότι στην περίπτωση χρήσης θερμομονωτικών στοιχείων πλήρωσης, στον συντελεστή δόμησης δεν προσμετρούνται, οι επιφάνειες των οριζοντίων στοιχείων του φέροντος οργανισμού που αυτά πληρούν, καθώς και οι επιφάνειες τυχόν ανοιγμάτων που δημιουργούνται σε αυτά για την τοποθέτηση θερμομονωτικών κουφωμάτων.
Με εκτίμηση,
Η διεύθυνση της ΧΑΛΚΙΣ